Wij zijn erg verheugd de verdeling van een ‘incontournable’ in de traditionele Franse wijnbouw te mogen aankondigen. Een vaste waarde op de beste wijnkaarten van de Franse en internationale gastronomie.
Dit klassieke wijngoed uit de Loire is gelegen in het dorpje Bué op 5 kilometer van Sancerre. Het is opgericht in 1952 vanuit een Bourgondische visie met respect voor individuele terroirs en vinificatie per perceel op houten vaten, wat toen in de regio ongebruikelijk was. Zo bewerkt de familie Bailly er sauvignon blanc op één van de mooiste wijngaarden van de appellatie de ‘Chêne Marchand’. In 1988 krijgen ze de kans om het domein Roger Neveu over te nemen in Chavignol, toen al gekend om zijn single vineyard ‘Les Monts Damnés. Met de aankoop van verschillende kleine percelen rond het dorp Sint-Andelain, ‘Les Loges’ en ‘Les Criots’ vlak aan de Loire, wordt er recent ook een Pouilly-Fumé aan het gamma toegevoegd.
Uiteraard is de streek gekend om zijn witte wijnen maar toch is de ondergrond met al haar verscheidenheid, ook een ‘terroir à rouge’ en tot voor de phylloxera plaag was de enige druif in de streek net die nobele pinot noir. Op het domein is vandaag terug 30 procent van de aanplant rood, meestal aangeplant in het zuiden rond Thauvenay. Door de opwarming geraakt die daar ook almaar beter rijp en gaat het hier niet langer om een lichte variant van Bourgogne maar bezit deze rode Sancerre diepgang en structuur en kunnen de drie bodemtypes van Sancerre een heel verschillend karakter ontlokken.
De Loire heeft voor de wijnmakers van Sancerre een uniek, soms zeer glooiend landschap gecreëerd. Met een diversiteit aan ‘terroir’ kunnen zij spelen met het laat rijpende fruit op de ‘Terres Blanches’, de kalkhoudende klei massa in het westen van appellatie of gaan zoeken naar de fruitige toetsen van de ‘Coteaux des Caillottes’ of de vuursteen aroma’s van de beroemde ‘silex’ dichter aan de Loire. Gooi je het allemaal op een hoop, verkrijg je niet meer dan een fruitige alledaagse sauvignon, werk je met respect voor elke individuele terroir, en vinifieer je elk perceel apart, dan kan het resultaat verbluffend zijn met een unieke minerale expressie dankzij een geniale interactie van mens, bodem en druif.
Mooie bleekgele kleur met lichtgroene reflecties. Zeer mooie complexe neus van citrusvruchten, bloemen en mineraliteit. Frisse en openhartige aanzet gevolgd door een zeer mooie structuur die levendigheid en rondheid combineert. Een volle wijn met een grote aromatische kracht. Zeer mooie lengte.
0.70 ha. Dit is de topwijngaard van Bué. Spontane fermentatie en 12 maanden opvoeding op gebruikte vaten. Zeer expressieve neus, eerder fruitig maar complex. Veel materie in de mond, zeer mineraal typisch voor de ‘terroir de caillottes’.
1 ha in Chavignol. Krachtige volle wijn met een hint van eik in de verte. Veel materie, diepgang, minder fruitig, maar veel wijn, zoals je hem verwacht van deze cultwijngaard waarop ook Cotat zijn topwijn maakt.
4.70 ha Combi van caillottes, terres Blanches en silex geven voor deze pinot noir het beste resultaat. Deels vergist met volledige trossen, lange maceratie en tweede gisting op deels nieuwe eiken vaten naar Bourgondische traditie.
Dichter aan de oever van de Loire wordt deze sauvignon geoogst op de ‘lieu-dit’ Les Loges en Les Criots. De silex bodem van Saint-Andelain is geroemd dankzij de fameuze cuvée van Dagueneau.