Weingut Zehnthof Luckert - Franken

Weingut Zehnthof Luckert - Franken

Duitslands krachtigste Silvaners, minerale mosselkalk Chardonnay en zinderende zijdezachte Pinot Noir.

Weingut Zehnthof Luckert - Franken

De verdeling krijgen voor dit topdomein is een echte aanwinst die een ereplaats verdient naast domeinen als Klaus Peter Keller, Dönnhoff, Wagner-Stempel en Koehler-Ruprecht.

Eichelmann Duitslands wijnen 2023: ***** vijf sterren domein “Geweldige collectie”

Vinum Wijngids: “Echt geweldige wijnen die elders in de wereld op slechts enkele plaatsen worden geproduceerd.

Wein Plus: Collectie van het Jaar 2022. Nauwelijks een wijn te bespeuren die we niet sterk zouden aanbevelen. De Silvaners zijn een klasse apart maar ook de Riesling uit het Maustal heeft weinig concurrentie.

Een ontdekking die al bestaat sinds 1558

In de jaren 70 kon de familie Luckert het Zehnthof kopen in het centrum van het volledig ommuurde middeleeuws dorpje Sulzfeld. Het prachtige Bisschops Hof werd in 1558 gebouwd en moest ‘tienden’ van de oogst afdragen aan de landheren. Het is een prachtig monument maar nog veel imposanter zijn de gewelfde kelders met de gigantische eiken stukvaten waarop alle wijnen worden gemaakt, quasi uniek voor de streek.

Weingut Zehnthof Luckert - Franken

Mosselkalk en de Main

Alle wijngaarden bevinden zich in Sulzfeld, het mooiste dorpje van Duitsland. Ze zijn onderverdeeld in Ortswein, Erste lage Sulzfelder Berg en Große Lagen Maustal. Deze werd recent als Großes Gewächs erkend louter en alleen door de kwaliteit die de Luckerts er op voortbrengen. De ondergrond is gele kalk met bovenliggend de typische mosselkalk. De wijngaarden kijken allen uit op de Main. De aanplant is voor de helft silvaner, verder Riesling en Müller-Thurgau klassiek voor Franken. Helemaal Bourgondisch wordt het verder met twee geweldige Chardonnay’s en twee Pinot Noirs opgevoed op Franse barriques.

Cultuurbeschermers

Sinds 2009 worden alle wijnen gelabeld met het EU certificaat voor biologische wijnbouw. Zehnthof Luckert is lid van de VDP. De wijnbouw kan je traditioneel noemen, ze hebben de mechanisatie en industrialisatie aan zich voorbij laten gaan. In de wijngaard wordt het rendement beperkt met het cordon systeem. De witte druiven worden geweekt en geperst en de vergisting gebeurt in open houten cuves (die ik ook zag bij Gantenbein, Burlotto en Henri Boillot) met eigen gistcellen. Alle wijnen zijn ‘spontis’ en rijpen op groot stukvat, van Ortswein tot GG. Hierdoor wordt de wijn gemaakt door de terroir en de druif, zonder menselijke inmenging. Deze methode is uniek voor de streek en is over heel de wereld vervangen door edelstaal en computers.

Weingut Zehnthof Luckert - Franken

Wat kan je in het glas verwachten?

Vooraleerst een rijke textuur, stevig en sappig. Licht goudgeel, zeker niet groen zoals vaak wordt geassocieerd met Silvaner en Müller-Thurgau. Het zijn allen wijnen doordrongen van een koele minerale ruggengraat en een beendroge kick achteraan. De Chardonnays behoren zonder meer tot Duitslands fijnsten en wedijveren makkelijk met die van de Côte D’Or en ze kosten niet eens de helft.

Yellow not Green

’s Werelds beste Silvaners komen uit Franken. De familie Luckert verbouwt ze allemaal: de gele, de groene, de rode en jawel de blauwe. Het meest opwindend is vooral de gele Silvaner aangeplant in de jaren 60 met haar goudgele aroma’s en Bourgondische textuur. Dit heeft alles te maken met de lage rendementen, de open eiken vinificatievaten en de opvoeding op groot stukvat en dat zorgt voor een natuurlijke biologische zuurafbouw. Het zijn minerale bommetjes, smaakbommetjes.

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Weingut Zehnthof Luckert - Franken
2022 Sulzfelder Silvaner Ortswein, Weingut Zehnthof Luckert

De introductie in de gouden Silvaner wereld van de Luckerts. Niet zo maar een dunne basiswijn maar meteen ‘right in your face’ het axioma van een onmiskenbare huisstijl. Spontane vergisting in open eiken cuves, opvoeding net als de topcuvées op grote fouders. Al bij de eerste sip wil je dieper duiken in het rijke arsenaal van de Luckerts. Fonkelend goudgeel, animerend bouquet, gele appel en peer, citroengras, munt omgeven door een koele minerale bries. Sappig, crèmig, uitgebalanceerd en aangenaam strak. Delicate zout-krijtachtige mineraliteit.

J. Suckling 94/100: stunning depth of mirabelle and apricot fruit for a village wine. Ripe through and through, with silky acidity and very fine tannins. Spot-on balance at the long, precise finish. From organically grown grapes.

Weingut Zehnthof Luckert - Franken
2022 Sulzfelder Müller-Thurgau, Weingut Zehnthof Luckert

Uit de Erste lage Sonnenberg. Stokken van 38 jaar. Verbluffend qua kracht, breedte en dan toch weer knap mineraal samengeknoopt door de Sulzfelder terroir van mosselkalk. Veel fruit ietsje kruidig, zalvend.

J. Suckling: best dry German wine I have ever tasted from this grape.

Weingut Zehnthof Luckert - Franken
2022 Sulzfelder Chardonnay, Weingut Zehnthof Luckert

Wat een mooie wijn die je meteen plaatst in Bourgogne maar toch een eigenheid heeft. Het is opnieuw het grote fouder dat de wijn heeft gevoed, heeft laten ademen. Het is de mosselkalk die de Chardonnay iets extra geeft bovenop haar bekende aroma’s van appel, boter en brioche. Het is een brede wijn die complex is, stenig en strak achteraan.

Weingut Zehnthof Luckert - Franken
2022 Sonnenberg Chardonnay “Brunnquell” Erstes Gewächs, Weingut Zehnthof Luckert

Deze Premier Cru heeft weer een dimensie meer. Een extra laagje tussen de aanzet en het middenpallet. Daarna deint hij uit, wordt breder in smaakbeleving, Franken-Bourgondisch. Hij krijgt ook iets mystiek dat de reguliere aroma beschrijving overstijgt. Klasse.

Weingut Zehnthof Luckert - Franken
2022 Berg Silvaner Erstes Gewächs, Weingut Zehnthof Luckert

De Berg is een premier cru wijngaard die een zeer steile expositie (60%) heeft tegenover de Main. De stokken zijn hier meer als 50 jaar oud en staan op een ondergrond van mosselkalk. Ook hier krijgt de silvaner wanneer rijp een gele kleur. Deze cru is de meest minerale uit het gamma. Het is dan ook de meest koele wijngaard van de Luckerts.

Weingut Zehnthof Luckert - Franken
2022 Maustal Silvaner Großes Gewächs, Weingut Zehnthof Luckert

De gehele Maustal is 4ha waarvan de familie Luckert er 1.60 bezit. Ze zijn de enige die deze grand cru als Großes Gewächs bottelen. J.Suckling: 96/100 Attractive and very subtle nose of lemon curd and super-ripe yellow apple with delicate wild herb notes. Rich and concentrated with an ample, but lively front palate, then the chalky minerality builds and builds at the simultaneously imposing and precise finish. Delicious now but a long life ahead of it. From organically grown grapes.

Weingut Zehnthof Luckert - Franken
2022 Maustal Riesling Großes Gewächs, Weingut Zehnthof Luckert

Weinplus: stevige, nog delicaat gistige en enigszins bloemige geur met gele en wat witte fruitige aroma's, frisse plantaardige nuances, venkelzaad en enkele lichte bloemige tonen. Vrij sappig, nog onontwikkeld, levendige zuren en wat grip, een vleugje kandijsuiker, gele kruiden, heel licht etherische tonen in de mond, zout en een beetje krijt op de achtergrond, hints van venkel en anijs, wat bloedappelsien, stevige diepte. Sluit zich na opening en laat pas op de derde dag zien wat hij kan.

Weingut Zehnthof Luckert - Franken
2021 Sulzfelder Frühburgunder, Weingut Zehnthof Luckert

Stel u hier geen licht vroeg geoogst wijntje bij voor. De wijn is goed geconcentreerd met een diep paarse kleur met rode schijn. Het fruit komt uit de Erste lage Sonnenberg die sinds 2009 biologisch is gecertificeerd. andgeoogst en uiterst streng geselecteerd. Een geur van cassis en aardbei, iets rook en hout. Phillip gebruikt 1/3 nieuwe franse barrique en deze Früburgunder kan dat aan. Charmerend in de mond, zijdezachte tannines, fruit, natte bosgrond, rijpe cassis. Mooie mineraliteit die blijft hangen. Heel precies geheel dat eindigt in puur bosfruit.

Weingut Zehnthof Luckert - Franken
2020 Maustal Spätburgunder Großes Gewächs, Weingut Zehnthof Luckert

Prachtige neus van rijpe cassis. Het hout is hier al fijn geïntegreerd in een geconcentreerde, sappige pinot noir. Rijke aanzet, veel fruit eerder zwart en paarse aroma’s. Oude stokken en het zeer late oogstmoment zorgen voor een fijne tanninestructuur in deze 2020. Druiven werden volledig ontrist en een koude weking was zelfs niet nodig. Anderhalf jaar opvoeding op Franse barrique, deels nieuw hout. Phillip is als de dood voor onzuiverheden in zijn pinot noir en bottelt daarom zijn rode wijnen met draaistop.

R.Parker: the pinot noir are among the best made in Franken.