Bio wijn Weingut Wagner-Stempel


Weingut Wagner-Stempel

Het uitgestrekte en traag glooiende landschap van Rheinhessen verbergt in het uiterste noordwesten een geologisch spectaculair microklimaat met een vulkanische bodem ontstaan in de Permperiode.

De extreme noordelijke omstandigheden en de karige magere bodem met nauwelijks een toplaag bovenop het rhyolit en porphyr gesteente, herbergen enkel wat traag groeiende eik en heide. De kleur van dit gesteente doet wat denken aan de Roter Hang waarop Kai Schätzel en Klaus Peter Keller thuis zijn maar hier is alles steiler, ruiger en koeler.


Weingut Wagner-Stempel

Geen wonder, bovenop de berg zie je immers de grens van de Nahe liggen, die van die andere Rieslingkoning Helmut Dönnhoff. Tegen deze flanken gedijen de diep wortelende wijnranken optimaal. Ze rijpen er traag, leveren weinig trossen, kleine trossen, doordrongen van ziltige mineralen.


Weingut Wagner-Stempel

"Sinds 2005 zet Daniel Wagner in op ecologische wijnbouw. Hij zorgt voor cultuur op een wild oerlandschap."
Gault Millau.

"Wagners Wijnen zijn de meest arktische van Rheinhessen."
Stephan Reinhardt, The Finest Wines of Germany.

"Daniel Wagner heeft Heerkretz en Höllberg op de kaart gezet met heerlijk krachtige en minerale Rieslings die het uithangbord zijn voor zijn immens sterke collectie. Eén van de grootste droge Rieslings uit 2016 die ondanks zijn herkomst uit het milde Rheinhessen, toch een extreem Noordelijke persoonlijkheid heeft."
James Suckling.


Weingut Wagner-Stempel

De jaargang 2018.

De Europese wijngaarden kreunden onder de verzengende hitte. Met te weinig water en teveel suiker maak je geen grote wijn. Hier in de het noorden enkel lachende gezichten in t-shirt. Veel druiven, gezonde druiven die dankzij een groene oogst en een latere snoei perfect rijp geoogst konden worden. De druiven werden korter geweekt, kregen minder hout en zwavel om de 'Artic' huisstijl te bewaren.

Deze aanpassingen waren ook hier nodig al is de impact van het klimaat hier minder agressief. Een gouden jaargang dus 2018 die desondanks fris, puristisch en geslepen is. Rheinhessen heeft in 2018 's werelds grootste witte wijnen geproduceerd. Zeker in de basiswijnen steken ze met kop en schouders uit boven de rest van de planeet. Climate change?

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Weingut Wagner-Stempel
2019 Riesling Trocken, Weingut Wagner-Stempel

Het perfecte visitekaartje dat helemaal past in de 'cold climate' stijl van Daniel Wagner. Fris krokant en doorregen van zijn ondergrond met vulkanische porphyr. In deze fles zit alles vervat wat 2019 heeft voortgebracht. Fruit, heel veel fruit, appel en zilte citroen, kruidigheid en mineraliteit. Een klasse apart !
J. Suckling : 94/100 Absurdly good for this humble category!

Weingut Wagner-Stempel
2019 Weißburgunder Trocken, Weingut Wagner-Stempel

Lentefris, bloesem aroma. Lichtvoetig bouquet maar stenig en geconcentreerd in de mond zonder een spoor van alcohol. Biologische hand geoogste druiven opgevoed op edelstaal en groot ´Stückfass´. Eén rechtlijnige stijl doorheen heel deze smaaksensatie en dat met máár Weißburgunder. Alles klar Herr Wagner !

Weingut Wagner-Stempel
2018 Sauvignon Reserve, Weingut Wagner-Stempel

Krachtige minerale Sauvignon Blanc zoals je die vindt in de top cuvées van de betere Pouilly-Fumé producenten. Ook hier doorregen van de stenige aroma´s afkomstig van de vulkanische ondergrond. Een klein perceel op de Siefersheimer Horn, vlak naast de Heerkretz. Spontane vergisting op edelstaal en elevering op inheemse acacia, die minder dominant is als eikenhout. Kruisbes, pompelmoes in de neus. Redelijk vette textuur in de aanzet, animerende zuren en mineralen. Loepzuiver, lijnrecht en toch lichtjes wild. Heerlijke wijn.

Weingut Wagner-Stempel
2017 Chardonnay Reserve, Weingut Wagner-Stempel

De twee oudste percelen van de Höllberg zijn aangeplant met Chardonnay. De bodem bovenop de vulkanische porphyr rots bestaat uit klei-zand met een hoog calcium gehalte. Zeer geconcentreerde kleine Chardonnay druiven worden hier laat geoogst maar behouden hun noordelijke zuren ( 7.7g.). Elevering op kleine barriques. Complex rijp fruitige neus van appel groene peer citrus en acacia bloesem en amandel. Vet geconcentreerd, ´full bodied´ maar doorregen met mineralen. Mooi in balans en zeker op niveau van de Bourgogne Blanc uit de Côte D´or. My guilty pleasure

Weingut Wagner-Stempel
2018 Chardonnay Reserve, Weingut Wagner-Stempel

De twee oudste percelen van de Höllberg zijn aangeplant met Chardonnay. De bodem bovenop de vulkanische porphyr rots bestaat uit klei-zand met een hoog calcium gehalte. Zeer geconcentreerde kleine Chardonnay druiven worden hier laat geoogst maar behouden hun noordelijke zuren ( 7.7g.). Elevering op kleine barriques. Complex rijp fruitige neus van appel groene peer citrus en acacia bloesem en amandel. Vet geconcentreerd, ´full bodied´ maar doorregen met mineralen. Mooi in balans en zeker op niveau van de Bourgogne Blanc uit de Côte D´or. My guilty pleasure

Weingut Wagner-Stempel
2018 Riesling Trocken ´Porphyr´, Weingut Wagner-Stempel

Vinous 93/100
Het jonge riesling geweld uit de Grand Crus Höllberg en Heerkretz. Het fruit van deze jonge stokken komt niet in de kuipen van de Grosse Gewächse. Ze moeten als kadetten geduldig hun beurt afwachten tot ze voldoende maturiteit en karakter bezitten om het veld op te mogen. e moet de individuele cru in de druif proeven. Toch is de Porphyr cru proeven een Grand Cru proeven want de ziltige, complexe mineraliteit is al aanwezig. Op een briljante manier weet Daniel net als Klaus Peter Keller met zijn ´Von der Fels´ het beste uit zijn crus te halen maar dan in een jongere, speelse versie. Blits, zuiver en hoogspannend. Synchroon ongedwongen top riesling met een uitstekend mild prijskaartje. Biologisch natuurlijkerwijs.

Weingut Wagner-Stempel
2017 Riesling Grosses Gewächs, ´Höllberg´, Weingut Wagner-Stempel

Jancis Robinson 18/20

Weingut Wagner-Stempel
2018 Riesling Grosses Gewächs, ´Höllberg´, Weingut Wagner-Stempel

J Suckling 94/100

Weingut Wagner-Stempel
2019 Riesling Grosses Gewächs, ´Höllberg´, Weingut Wagner-Stempel

De Höllberg is een naar het zuiden gerichte wijngaard die met haar prachtige stenige porphyr flank uitkijkt op de Heerkretz. Höllberg is dan ook de meest krachtige, compacte en massieve Grand Cru, volgepakt met fruitige aroma´s. Wellicht de meest warme en ronde wijn maar vergis u niet, wat de Wagner-stijl zo uniek maakt is net die snedige, koele, kruidige, beendroge rotswijn. Het Zwitserland van Rheinhessen ligt dan ook maar 10 kilometer van de Nahe.

Weingut Wagner-Stempel
2019 Riesling Grosses Gewächs, ´Heerkretz´, Weingut Wagner-Stempel

J Suckling 100/100

Weingut Wagner-Stempel
2018 Riesling Grosses Gewächs, ´Heerkretz´, Weingut Wagner-Stempel

James Suckling 97/100
Gault Millau 95/100

Weingut Wagner-Stempel
2017 Riesling Grosses Gewächs, ´Heerkretz´, Weingut Wagner-Stempel

De koelste Grand Cru van Rheinhessen. Deze wijnberg moet je beklommen hebben om het potentieel te kunnen doorgronden. Het is de steilste flank van Rheinhessen die tot de jaren 80 volledig braak lag wegens te mager, te zuur en te extreem doordat hij pal op de wind ligt. De wijn is navenant: potdicht, koel, slank en rechtlijnig als een lange afstandsloper. Ziltig met veel zuren en een indrukwekkende grip. Een brandkast die zich de eerste 10 jaar niet opent maar daarvoor zijn er dan ook de Höllberg en de Scharlachberg. Om te vergeten tot 2020-2040.

Weingut Wagner-Stempel
2017 Riesling Grosses Gewächs, ´Scharlachberg´, Weingut Wagner-Stempel

James Suckling 96/100
Vinous 92/100
De Scharlachberg is weer een heel ander geval. De bodem is doordrongen van taunuskwartsiet. Deze Grand Cru bezit niet het snedige, minerale karakter van de Heerkretz noch het zonoverladen vruchtconcentraat van de Höllberg. Hij zit er middenin met ietwat zachtere zuren, ziltigheid en animerend citrusfruit. Licht, nobel, reductief en wild. Wat een spel tussen streng en net niet wulps. Wat jammer dat er maar 1200 flessen van gemaakt worden. Kan meteen gedronken worden maar heeft potentieel tot 3035+

Weingut Wagner-Stempel
2019 EMT, Grosses Gewächs, Versteigerung, Weingut Wagner-Stempel

J Suckling 99/100
EMT is het eerste perceel dat Daniel Wagner kocht in Siefersheim. De familie Emt bezat het filetstuk van de Heerkretz met de oudste stokken van deze topligging. Op oude kaarten werd dit stuk apart ingedeeld als Grand Cru. Sinds 2015 worden deze druiven apart gevinifieerd en wordt de integrale productie van ongeveer 600 flessen naar de Versteigerung gebracht. Al bij het debut scoorde dit pronkstuk van Weingut Wagner-Stempel 99/100 en verwierf de wijn een vaste podiumplaats tussen de riesling kanjers van Klaus Peter Kellers (G-max), Helmutt Dönnhoff’s Hermannshöhle, en de Pettenthal van Kai Schätzel.

De Heerkretz is de meest noordelijke GG van Rheinhessen en de wijn bezit een frisheid die je zelfs aan de Nahe niet vindt. Zonder meer de meest ‘Artic’ wijn van Duitsland en hét schoolvoorbeeld van ‘cold climate riesling’. In het warme jaar 2018 kreeg de EMT een warme gloed mee waardoor hij nog meer diepgang kreeg en iets meer ronding.

Echter zonder ook maar iets van zijn intrinsieke minerale stijl te verliezen. 2018 is de beste jaargang tot op heden, bezit een enorm bewaarpotentieel en is zonder meer een collectors fles gezien zijn kleine productie en verdeling via de Versteigerung.

Weingut Wagner-Stempel
2015 Riesling 'Auf der Mauer' Höllberg GG, Weingut Wagner-Stempel

J. Suckling: 96/100.
Net boven het filetstuk in de Grand Cru Höllberg staat een muur die het terras indeelt. In 2015 waren de druiven er enorm geconcentreerd en had de wijn veel langer nodig om te vergisten. Al snel bleek dat dit een aparte cuvée zou worden die pas in 5 jaar later op de markt zou komen. Dit is de meest geconcentreerde en ongewoon rijke wijn van het domein. De diepgang en rijkdom van het fruit enerzijds en de mineraliteit van de vulkaansteen anderzijds knalt als een stroomlijn door je zintuigen. Je wordt er een minuutje stil van want zo lang duurt de afdronk. We hebben 3 jaar geleden 120 flessen mogen kopen zonder de prijs te kennen. Nu is ie er eindelijk de éénmalige en unieke voorloper van de EMT, het beste perceel dat elk jaar naar de Versteigerung (veiling) gaat. Drinken : nu- 2040+.

Weingut Wagner-Stempel
2017 Spätburgunder, Weingut Wagner-Stempel

Pure elegantie, zero extractie, enkel finesse en rood bosfruit.