Bio wijn Weingut Wagner-Stempel


Weingut Wagner-Stempel

Het uitgestrekte en traag glooiende landschap van Rheinhessen verbergt in het uiterste noordwesten een geologisch spectaculair microklimaat met een vulkanische bodem ontstaan in de Permperiode.

De extreme noordelijke omstandigheden en de karige magere bodem met nauwelijks een toplaag bovenop het rhyolit en porphyr gesteente, herbergen enkel wat traag groeiende eik en heide. De kleur van dit gesteente doet wat denken aan de Roter Hang waarop Kai Schätzel en Klaus Peter Keller thuis zijn maar hier is alles steiler, ruiger en koeler.


Weingut Wagner-Stempel

Geen wonder, bovenop de berg zie je immers de grens van de Nahe liggen, die van die andere Rieslingkoning Helmut Dönnhoff. Tegen deze flanken gedijen de diep wortelende wijnranken optimaal. Ze rijpen er traag, leveren weinig trossen, kleine trossen, doordrongen van ziltige mineralen.


Weingut Wagner-Stempel

"Sinds 2005 zet Daniel Wagner in op ecologische wijnbouw. Hij zorgt voor cultuur op een wild oerlandschap."
Gault Millau.

"Wagners Wijnen zijn de meest arktische van Rheinhessen."
Stephan Reinhardt, The Finest Wines of Germany.

"Daniel Wagner heeft Heerkretz en Höllberg op de kaart gezet met heerlijk krachtige en minerale Rieslings die het uithangbord zijn voor zijn immens sterke collectie. Eén van de grootste droge Rieslings uit 2016 die ondanks zijn herkomst uit het milde Rheinhessen, toch een extreem Noordelijke persoonlijkheid heeft."
James Suckling.


Weingut Wagner-Stempel

2021: een uitmuntend klassiek jaar.

Na 3 warme jaren brengt 2021 typische Duitse 'Cold Climate' wijnen met een tik minder alcohol. De eerder koele en laat rijpe 2021 sleept geen ballast mee. Ze is slank en precies, adembenemend fris en mineraal. De rieslingdruif in het bijzonder vaart wel bij een koele zomer waarbij de trossen langer kunnen rijpen. Net in die laatste dagen kan hij een enorme aromatische complexiteit ontwikkelen zonder zuren te verliezen.

De wijnen van Daniel Wagner hebben een koele vrucht, zijn super licht in de basiswijnen, sappig en finesserijk. Ze zijn heel toegankelijk maar hebben een groot bewaarpotentieel. Liefhebbers van meer kracht kunnen onderaan hun gading vinden met de duizelingwekkende diepgang van de 2020 EMT, het filetstuk uit de Grand Cru Heerkretz die we vorig jaar op de Versteigerung hebben kunnen kopen. Of de laat gebottelde Chardonnay Reserve 2020 die als een rots blijft staan naast vele wijnen uit de Côte D'Or.

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Weingut Wagner-Stempel
2020 Spätburgunder, Weingut Wagner-Stempel

Pinot Noir met de gloed van de zonovergoten jaargang 2020. En toch, pure elegantie, zero extractie, finesse en een korf rood bosfruit.

Weingut Wagner-Stempel
2020 Pinot Noir ‘Heerkretz’, Großes Gewächs, Weingut Wagner-Stempel

Tweede jaargang. Een zwarte bramenfestijn, geconcentreerd met een mooie densiteit.

Weingut Wagner-Stempel
2021 Weißburgunder Trocken, Weingut Wagner-Stempel

Lentefris, bloesem aroma. Lichtvoetig bouquet maar stenig en geconcentreerd in de mond zonder een spoor van alcohol. Biologische hand geoogste druiven opgevoed op edelstaal en groot ‘Stückfass’. Eén rechtlijnige stijl doorheen heel deze smaaksensatie en dat met mààr Weißburgunder. Alles klar Herr Wagner !

Weingut Wagner-Stempel
2021 Riesling ‘Porphyr’ Trocken, Erstes Gewächs, Weingut Wagner-Stempel

Het jonge riesling geweld uit de Grand Crus Höllberg en Heerkretz. Het fruit van deze jonge stokken komt niet in de kuipen van de Große Gewächse. Deze druiven moeten als kadetten geduldig hun beurt afwachten tot ze voldoende maturiteit en karakter bezitten om het veld op te mogen. Je moet de individuele cru in de druif proeven. Toch is de Porphyr cru proeven een Grand Cru proeven want de ziltige, complexe mineraliteit is al aanwezig. Op een briljante manier weet Daniel net als Klaus Peter Keller met zijn ‘Von der Fels’ het beste uit zijn crus te halen maar dan in een jongere, speelse versie. Blits, zuiver en hoogspannend. Ongedwongen top riesling met een uitstekend mild prijskaartje. Biologisch natuurlijkerwijs.

Weingut Wagner-Stempel
2020 Grüner Silvaner Trocken, Weingut Wagner-Stempel

Fris mirakel die alles uit de lente samenvat: jeugdig, fris, groen, sappig, leven. Verkwikkende begeleider van salades, groene asperges enz.

Weingut Wagner-Stempel
2020 Weißburgunder Reserve, Weingut Wagner-Stempel

De twee oudste percelen van de Höllberg zijn aangeplant met Weißburgunder. De bodem bovenop de vulkanische porphyr rots bestaat uit klei-zand met een hoog calcium gehalte. Zeer geconcentreerde kleine druiven worden hier laat geoogst maar behouden hun noordelijke zuren ( 7.7g.). Elevering op kleine barriques. Complex rijp fruitige neus van appel groene peer citrus en acacia bloesem en amandel. Vet geconcentreerd, ‘full bodied’ maar doorregen met mineralen. Mooi in balans en zeker op niveau van de Bourgogne Blanc uit de Côte D’or. My guilty pleasure.

James Suckling 2020 : 93/100.

Weingut Wagner-Stempel
2020 Chardonnay - Reserve, Weingut Wagner-Stempel

Deze later gelanceerde Reserve is onlangs pas gebotteld en dat is de wijn zeer zeker ten goede gekomen. Een perfecte balans tussen hout en wijn zoals ze dat enkel in Bourgogne kunnen. Mooie appel-botertonen doorweven met citrus en mineralen.Aanrader!

James Suckling : Score 94 Very attractive interplay of restrained, toasty oak, juicy pear fruit and very good structure. You real feel that and the chalky character as the wine rolls over your palate. Imposing finish that remains very clean and has a feeling of lightness. From organically grown grapes.

Weingut Wagner-Stempel
2021 Riesling Großes Gewächs, ‘Höllberg’, Weingut Wagner-Stempel

De Höllberg is een naar het zuiden gerichte wijngaard die met haar prachtige stenige porphyr flank uitkijkt op de Heerkretz. Höllberg is dan ook de meest krachtige, compacte en massieve Grand Cru, volgepakt met fruitige aroma’s. Wellicht de meest warme en ronde wijn maar vergis u niet, wat de Wagner-stijl zo uniek maakt is net die snedige, koele, kruidige, beendroge rotswijn. Het Zwitserland van Rheinhessen ligt dan ook maar 10 kilometer van de Nahe.

James Suckling 2019 : 98/100

Weingut Wagner-Stempel
2021 Riesling Großes Gewächs, ‘Heerkretz’, Weingut Wagner-Stempel

De koelste Grand Cru van Rheinhessen. Deze wijnberg moet je beklommen hebben om het potentieel te kunnen doorgronden. Het is de steilste flank van Rheinhessen die tot de jaren 80 volledig braak lag wegens te mager, te zuur en te extreem doordat hij pal op de wind ligt. De wijn is navenant : potdicht, koel, slank en rechtlijnig als een lange afstandsloper. Ziltig met veel zuren en een indrukwekkende grip. Een brandkast die zich de eerste 10 jaar niet opent maar daarvoor zijn er dan ook de Höllberg en de Scharlachberg. Om te vergeten tot 2025-2045.

J. Suckling 2019 : 100/100. Here, you really have to ask yourself how a peach could be more perfect than this? And what makes this dry riesling so amazing is the glacial-water feel to its fresh side. With every swirl of the glass, more spice emerges from the abyss. Somehow, the body of the wine seems to give it almost no weight and it wafts over your palate like a piece of silk blown in the wind. From organically grown grapes.

Weingut Wagner-Stempel
2020 Riesling EMT ‘Versteigerung’, Weingut Wagner-Stempel

In het hart van de Heerkretz wijngaard staan de oudste stokken. Dit perceel was eigendom van de familie Emt. Deze cuvée is dus genaamd naar de familie die deze stokken heeft aangeplant en waarvan Daniël het plot heeft kunnen kopen. De wijn wordt zoals altijd geveild op de Versteigerung. De hamer sloeg af op € 189,00.

J. Suckling: 99/100. This GG has amazing concentration and depth, yet remains super-precise and almost perfectly balanced. Washes over you in one great wave of minerality and citrusy ripeness that just doesn't seem to end. The finish plows ahead like a great ocean liner that nothing short of an iceberg might stop. Very limited quantity. From organically grown grapes. Drink or hold.