Wanneer Nebbiolo perfect wordt behandeld kan het de verfijning van Pinot Noir benaderen. Toegegeven er bestaat niets groter als een top Bourgogne van een goed huis maar de alsmaar duurdere prijzen doen de wijn wel wat bitter nasmaken. Vandaar mijn constante zoektocht naar alternatieven en die zijn er, geloof me, niet veel. Met de verdeling van Raineri heb ik er zo een te pakken!
Gianmatteo en zijn team maken absolute topwijnen en nemen de grote Maestri Piemontesi als leidraad. Ze staan voor klassieke traditionele wijnbouw en produceren Vini Classici met een Bourgondische verfijning. Geen leder en tannines maar complex rood fruit en terroir.
Om de passie en gedrevenheid van Gianmatteo Raineri en zijn vennoten Fabrizia Giraudo en Luciano Racca, bestaat er maar een woord: maniakaal.
Ze zijn alle drie geboren tussen de wijngaarden van de Langhe en leven voor de wijn.
Maniakale handmatige verzorging van elke stok.
Maniakale aandacht voor de opvoeding en rijping op eiken fouders en vaten.
Maniakale navolging in vinificatie van de grote Maestri.
Minuscule productie van 60.000 flessen.
Kleine productie van 100% Barbera op de mergelkalk van Monforte d’Alba. Na vergisting op edelstaal wordt de wijn 14 maanden opgevoed op gebruikte Franse eiken vaten van Taransaud. Het hout proef je niet, dient enkel als rijpingsinstrument. De stijl is verfijnd en elegant maar laat vooral de eigenheid van Barbera uit Monforte spreken met diepzwarte aroma’s van kers en braam vermengd met een rokerige donkere kruidigheid.
Geoogst tijdens de eerste helft van oktober in Monforte d’Alba. De eerste slok van deze wijn heeft mij diep geraakt. Dit wil ik drinken. Geen uppercut maar een subtiel uiterst verfijnd rood dekentje dat je helemaal inpakt. Om het fruit van de Nebbiolo te conserveren heeft deze wijn geen hout gezien maar 8 maanden gerijpt op edelstaal. Gebotteld zonder filtering of klaring. ‘In purezza’.
Geoogst in Perno, een gehuchtje van Monforte. 24 maanden opvoeding in grote Sloveense fouders zoals de oude meesters uit Piëmonte het voorschrijven. Je proeft een pallet met afwerking tot in het kleinste detail. Super verfijnde Nebbiolo waar alles op zijn plaats zit. Zachte tannines, zo typisch voor de mooie jaargang 2020. Te drinken: nu-2034+. Winespectator 93/100 : Though firmly structured, this red boasts cherry, strawberry and floral notes accented by iron and tobacco. Thightens up on the finish, where hints of earth and salinity emerge. Best from 2026-2043.
Dit is de Grand Cru Perno uit het gelijknamige gehucht van Monforte d’Alba. Hier zitten een aantal van de Maestri Piemontesi zoals Mario Fontana en Elio Sandri. De wijngaard is 40 jaar oud en produceert 6000 flessen. Opnieuw de enorme verfijning die de wijnen van Gianmatteo allemaal hebben maar hier speelt toch ook de grote terroir van Perno zijn rol onder een prachtige korf van rood klein bosfruit. Te drinken: 2026- 2043 voor de 2019, de 2020 kan wat sneller.
Net iets buiten Perno ligt de Cru Castelletto. Minuscule productie van 1500 flessen. Meteen ook de reden waarom deze Grand Cru op deels nieuwe kleine eiken vaten wordt opgevoed. 5 om precies te zijn, waarvan eentje nieuw. Er is gewoon te weinig wijn om een fouder te kunnen vullen. Na 24 maanden wordt de wijn zonder filtering of klaring gebotteld. Een kanjer van een Barolo met veel kracht zonder de gepolijste stijl van het huis met vooral rood fruit te verloochenen. en topper die je naast de grote kan zetten. Bewaarpotentieel van 20 jaar.