Azienda Agricola Luigi Pira

“One of Piedmont’s superstars… these are wines of extraordinary complexity and breathtaking richness. The spectacular offerings from Pira ’s vineyards in and around Serralunga d’Alba are among the more riveting examples.” – Robert Parker



A.Galloni in Vinous nov 2017

This is a head-spinning set of wines from top to bottom.
I would be trilled to drink any of these wines any day of the week.
As always Pira favors a style based on textural richness.
At their best, the wines show en equal amount of elegance.




Niets heeft in de wijnwereld zoveel aandacht getrokken als de strijd tussen de modernisten en de hoegenaamd laatste traditionalisten in Barolo. Mascarello, Rinaldi en Cappellano genieten vandaag van een iconische status, wereldwijd. Terecht, deze wijndomeinen hebben veel gemeen met die andere regio rond Vosne-Romanée, de Côte D’Or.

Ook hier zijn de wijngaarden opgedeeld in percelen, soms zelfs geen bouwplaats groot, ook hier zijn ze in familiale handen en ook hier heb je traditionalisten en modernisten. Generatie op generatie is er een streven om steeds betere wijn te maken en dat geldt voor zowel Bourgogne als voor Piëmonte.




Serralunga D’Alba nel Cuore del Barolo

Vroeger toen Barolo nog een blend was die grote huizen maakten van de verschillende productie zones, werd de Nebbiolo van Serralunga gebruikt als basis. Hier in het uiterste oosten van Barolo werd zowel gezocht naar wijn die stevig en sober kon zijn als naar druiven die expressieve en elegante wijn konden voortbrengen. Vandaag is Serralunga ( de lange serre) het cru gebied waar gereputeerde huizen thuis zijn met hun top cuvées als de ‘Gabutti’ van Giuseppe Cappellano, ‘Vigna Francia’ van Giacomo Conterno en de ‘Vignarionda’ van Luigi Pira.



Az. Agricola Luigi Pira

In de jaren 50 begon Luigi Pira land te kopen op de steile hellingen van Serralunga net voor Angelo Gaia als een slokop alle topliggingen inlijfde. Gianpaolo Pira verkocht de druiven aan de grote cantina’s in Alba waar de druiven uit de crus Marenca, Margheria en Vignarionda zeer gegeerd waren.

Begin jaren 90 begon Pira zijn wijnen zelf te bottelen. Hij combineert de traditionele vinificatie op grote fouders met elevering op kleine Franse eiken vaten. In minder als twee decennia poneerde hij de naam Pira tussen de grote namen van Piëmonte. Midden in het Gaia imperium bezit hij als enige nog wijngaarden in Marenca en Margheria.




Barolo 2015

In 2015 zijn grote Barolo's gemaakt. Vaak op hetzelfde niveau als de legendarische 2010. In het bijzonder op de Serralunga flank rijpten de Nebbiolo druiven nagenoeg perfect. Zeer geconcentreerd fruit met zachte tannines. Een echt Pira jaar met Barolo's zoals ik ze graag heb.

Barolo 2016

Het lang aangekondigde absolute topjaar 2016 is eindelijk beschikbaar! A. Galloni : The 2016s are some of the best Barolos I have tasted from Gianpaolo Pira. These days, Pira's Barolos are more finessed than in the past, with less extraction and more harmonious oak. Pira insists he has changed little, but the move to pick a bit earlier in the past and small refinements that come with experience are clearly visible

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Azienda Agricola Luigi Pira
Barbera D’Alba, Superiore DOC 2018

Zeer geconcentreerde, diep gevulde Barbera geoogst in Roddino. Ook hier de typische middenweg met deels traditionele elevering op grote fouders en deels een 12 maanden lange elevering op kleine barrique. Power wijn, krachtig en vol, zonovergoten en rijp.

R. Parker : 91/100 The Luigi Pira 2018 Barbera d'Alba Superiore offers a lush and rich bouquet with lots of dark fruit and blackberry. Background aromas include tilled earth, crushed stone and some blue flower or lilac. This is a pretty, mid-weight wine with vivid freshness. Fermentation finishes in stainless steel, and the wine ages in large oak casks made with Slavonian oak. Some 10,000 bottles were released.

Azienda Agricola Luigi Pira
Barolo Serralunga, DOCG 2016

Winespectator: Hot Wines 95/100 This is smooth and hangs together beautifully, framing flavors of cherry, raspberry, wild herbs, mineral and tobacco. There is plenty of structure, yet this is all about balance and texture, ending with layers of fruit, underbrush and mineral. Best from 2022 through 2040.

A. Galloni: 92/100 

R. Parker : 93/100 The 2016 Barolo del Comune di Serralunga d'Alba draws its fruit from the comune, or village, of the appellation known for the power and depth of its wines. This pretty rendition offers deep, dark fruit with wild cherry and plum in leading roles. There is a vibrant supporting cast of mineral aromas, terracotta, licorice and dark spice. This wine is beautifully balanced, mirroring the best qualities of this classic vintage. Some 13,000 bottles were made.

Azienda Agricola Luigi Pira
Barolo Marenca, DOCG 2016

Gianpaolo Pira is de enige wijnmaker die deze top cru uit Serralunga op het label drukt. De rest van deze topligging is eigendom van Gaia, die de wijn in zijn Sperss ( € 170.00) blend. Eén klein eilandje Nebbiolo, het filetstuk zit in deze fles. 24 maanden elevering op grote fouders en kleine eiken vaten. Zeer expressieve, licht rokerige neus met subtiel rood fruit en eucalyptus. Goede concentratie met een kern van rijp, zoet rood fruit en geslepen steen. Bewaar wijn die uitdaagt om gedronken te worden. Schoolvoorbeeld van een grote jaargang die concentratie aan finesse koppelt.

A.Galloni: 95/100

R. Parker: 94/100 You don't see too many wines from the Marenca cru in Serralunga d'Alba, and in fact, looking through the Wine Advocate database, I only see past vintages from this single producer, Luigi Pira. The 2016 Barolo Marenca offers an accessible and open-knit personality with bold, dark fruit and distinctive mineral tones that range from crushed stone to rusty metal. The Marenca aging regime sees a combination of neutral French tonneaux and Slavonian botte grande, and that wood has served mostly to enhance balance and integration. Some 9,000 bottles were produced.

Azienda Agricola Luigi Pira
Barolo Vigna Rionda, DOCG 2015

Vigna Rionda wordt door wijngeeks collectief als synoniem genoemd voor de Serralunga stijl. Ze zijn vaak ietsje transparanter, lichter van kleur, met name bij L.Pira, Massolino en, Anselma. De cru bezit echter een hartverwarmende intensiteit en persoonlijkheid. Het echte Grand Cru niveau herken je in de afdronk, net als in Bourgogne waar je Echezeaux na Vosne proeft.

A.Galloni: 95/100

R. Parker: 95+/100 Showing linearity and focus, the Luigi Pira 2016 Barolo Vignarionda is slightly closed upon first inspection. If you go back to the wine hours after you have opened the bottle, you will find that it has beautifully transformed and evolved. That tiny point of initial reduction serves the wine well and reminds you that this classic vintage is one with exceptional aging potential. A 4,000- bottle release, this wine offers energy and resonance. It is partially aged in French barrique and partially in botte grande.

Azienda Agricola Luigi Pira
Barolo Vigna Rionda, DOCG 2016

Vigna Rionda wordt door wijngeeks collectief als synoniem genoemd voor de Serralunga stijl. Ze zijn vaak ietsje transparanter, lichter van kleur, met name bij L.Pira, Massolino en, Anselma. De cru bezit echter een hartverwarmende intensiteit en persoonlijkheid. Het echte Grand Cru niveau herken je in de afdronk, net als in Bourgogne waar je Echezeaux na Vosne proeft.

A.Galloni: 95/100

R. Parker: 95+/100 Showing linearity and focus, the Luigi Pira 2016 Barolo Vignarionda is slightly closed upon first inspection. If you go back to the wine hours after you have opened the bottle, you will find that it has beautifully transformed and evolved. That tiny point of initial reduction serves the wine well and reminds you that this classic vintage is one with exceptional aging potential. A 4,000- bottle release, this wine offers energy and resonance. It is partially aged in French barrique and partially in botte grande.