Clos du Mont-Olivet
2018 Incontournable tradition dans le Rhône Sud

Clos du Mont-Olivet is zelfs in Frankrijks meest traditionele appellatie nog steeds een schoolvoorbeeld voor oerklassieke, authenthieke wijnbouw. Châteauneuf staat al langer in de belangstelling van de internationale pers en vele domeinen zijn hun stijl gaan aanpassen aan de nieuwe markten. Niet zo bij de familie Sabon: ’on dénonce la religion des vins noirs’, bravo !

Transparant en intens

De druiven worden niet helemaal ontrist en zacht geperst na kneuzing. Daarna volgt een lange vergisting op beton en elevering op grote fouders. In tegenstelling tot wat de naam Grenache Noir doet vermoeden, zijn de wijnen hier scharlaken rood en bijna transparant van kleur en textuur. De concentratie is edoch fantastisch met rood fruit, zoethout en tijm, doorweven van een stenige mineraliteit. We zitten niet ver van een grote, hele grote Bourgogne.
Old School

Het geheim van de familie Sabon : 90 jaar oude stokken, mini rendementen onder 25 hl./hectare, spontane vergisting en traditionele opvoeding. Old school, net als Rinaldi, Cappellano, Schätzel, Coche-Dury. Wijnen die tijd vragen en door de tijd worden gemaakt.

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Clos du Mont-Olivet
La Sabonite VDT Rhône, Clos du Mont-Olivet

La Sabonite is een verwijzing naar de familie Sabon die al generaties Châteauneuf-du-Pape maakt op de Clos du Mont-Olivet. Geen zwarte extractie hier maar pure finesse die de essentie van Grenache noir benadrukt. Wat de jonge stokken in Châteauneuf teveel produceren, wordt gebruikt voor deze smakelijke fijne wijn. Dat is nooit veel en de meeste flessen geraken de streek niet uit maar worden lokaal gedronken. Hij typeert helemaal de appellatie maar in een vriendelijke en fruitige stijl met rode kers aroma’s, zoethout en de typische kruiden uit de Provence.

Clos du Mont-Olivet
2018 Rhône 'Rive Droite', IGT Clos du Mont-Olivet

Een nieuwe wijngaard van zeer oude stokken grenache en carignan, geoogst op de rechteroever van de Rhône. Hier is duidelijk vooruitgang geboekt. Meer kennis van de wijngaard maar vooral is 2018 een topjaargang.

Clos du Mont-Olivet
2018 Côtes du Rhône Vieilles Vignes Clos du Mont-Olivet 

La Revue de Vin de France : 15/20. Dit is zó overheerlijke sappige grenache. Helemaal in de 'CloMo' stijl met een waaier aan provençaalse kruiden en rood fruit. Leg zo'n magnum maar eens een jaar 5-8 weg, hij blaast je van je sokken.

Clos du Mont-Olivet
2018 Châteauneuf-du-Pape Clos du Mont-Olivet

RvFr : 18/20, Vinous : 90-93/100  Jong presenteert zich Mont-Olivet meteen charmerend met intense aroma’s van kers. Het boeket is frisser dan de zuidelijke appellatie doet vermoeden. Ouder overheersen aroma’s van rode kers die bijna zoet lijken. Zoethout en kruidigheid uit het land van tijm en rozemarijn ondersteunen een elegante, net- geen-Bourgogne. 

Clos du Mont-Olivet
2018 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Papet

Cuvée du Papet wordt enkel in grote jaargangen gemaakt. In 2018 is hij weer terug!
LRVF: 18.5 - 19/20 Un potentiel et une profondeur qui le proteront loin dans le temps. Un rouge superbe d'une famille vigneronne au savoir-faire exemplaire. Thierry Sabon impressionne par la régularité de ses vins.

Clos du Mont-Olivet
2018 Châteauneuf-du-Pape Blanc

Vinous 92/100. Roussanne geêleveerd op 100% nieuw eiken vat, Clairette (40%), Bourboulenc (17%), Roussanne (30%), Grenache Blanc (10%), Picpoul blanc 1%, Picardan 1% et Clairette Rose 1%, op edelstaal. Neus van rijpe zomerbloem en honing, Volmondige overdaad van wit steenfruit, mooi droog, vol en fijn.