Domaine Michelot
Het domaine Michelot is al zes generaties eigendom van de Bourgondische familie Michelot. In de jaren zestig is het door de sterke persoonlijkheid van Bernard Michelot kunnen groeien tot de huidige 19 hectaren wijngaarden die verspreid liggen over heel het dorp. Vandaag wordt het domein geleid door schoonzoon Jean-François Mestre en diens ambitieuze zoon Nicolas.

Een dwarsdoorsnede

Een bezoek aan de prachtige gewelfde kelders is als een wandeling doorheen ´s werelds meest prestigieuze Chardonnay-wijngaarden met klinkende namenals Les Narvaux, Sous la Velle en Grands Charrons. In het zuiden eindig je, aan de grens met Puligny-Montrachet, met de heilige drievuldigheid van Meursault : Premier Crus Les Charmes, Les Genevrières en Les Perrières.

Traditie en innovatie

De verschillende percelen worden traditioneel bewerkt, waarbij de wijngaarden op een zo biologisch mogelijke manier wordt onderhouden. Innovatie zit vooral in de technologie van persing, de eerste gisting op edelstaal en de overheveling van hout terug op edelstaal of amphoren uit aardewerk om de wijn te laten rusten en uitklaren voor de botteling. De traditionele opvoeding op houten vaten blijft ongewijzigd behoudens het gebruik van 600 liter vaten in plaats van de klassieke ´tonneaux´ van 228 liter. Meer massa, minder oxidatie minder contact met hout.Al 28 jaar bezoek ik Domaine Michelot. Het is altijd een vaste waarde geweest. Vele domeinen in en om Meursault zijn meegegaan in allerlei hypes en vinificatie grillen. Bij de Michelots wijzigt zich alles gestaag, weloverwogen. Het is geweldig om de nieuwe generatie aan het werk te zien. Nicolas ( 30 jaar) staat klaar en zijn enthousiasme, zijn reiservaring en modern inzicht zullen het domein ongetwijfeld weer vooruit duwen, gestaag en weloverwogen.

Culinaire combinatie

Bij een fles Michelot hoort een Bourgondische keuken, een rijkelijk gevuld bord met een genereuze saus. Zelfs de Bourgogne Chardonnay kan naast een zeetong, griet of tarbot, gerust gevogelte in een roomsaus aan. Iets ouder smeekt de wijn om paddenstoelen, fazant of patrijs. De wijnen bezitten dan ook een rijkelijke textuur met de typische boter-noot tonen waar het uiteindelijk toch om te doen is in de Côte D´Or.

2020 is top. Ook een warm jaar maar met een betere balans dan 2019 of 2018.

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Domaine Michelot
2020 Bourgogne Côte D’Or, Domaine Michelot (Chardonnay)

Deze fles is een fonkelnieuwe Appellation D’Origine Controllée. Ze onderscheidt zich met de vermelding Côte D’or van alle andere gewone Bourgogne Blanc waarvoor druiven mogen gebruikt worden die in de hele Bourgogne zijn geoogst. In dit geval gaat het om druiven uit de gemeente Meursault, het hart van de Côte D’or. Dit is wijn met de weelderige overdaad van het topjaar 2020. Een meteen drink-klaar genotsmoment dankzij een perfecte maturiteit van de druiven die onderaan het dorp zijn geoogst. Mini-Meursault, traceerbaar en in smaak herkenbaar.

Domaine Michelot
2019 Bourgogne Côte D’Or, Domaine Michelot (Pinot Noir)

Deze fles is een fonkelnieuwe Appellation D’Origine Controllée. Ze onderscheidt zich met de vermelding Côte D’or van alle andere gewone Bourgogne Pinot Noir waarvoor druiven mogen gebruikt worden die in de hele Bourgogne zijn geoogst. In dit geval gaat het om druiven uit de gemeente Meursault, het hart van de Côte D’or. Ook de rode wijnen zijn in Meursault geoogst en hebben in 2019 die extra gloed meegekregen waardoor de wijn iets vleziger is. Ook deze fles proeft jong zeer goed, het fruit is zeer expressief en speels maar blijft edel zoals een Pinot Noir behoort te zijn. Hij kan alle vleesgerechten begeleiden maar bij kalfsgebraad of gevogelte staat hij het best.

Domaine Michelot
2020 Meursault ´Sous la Velle´, Domaine Michelot

Sous la Velle gelegen onderaan het dorp is een wijngaard die vroeg rijp is en als eerste wordt geoogst. Deze Meursault is jong drinkbaar omdat hij steeds opulent en expressief is. Een proto-type Meursault voor Bourgogne liefhebbers met een voorkeur voor vette rijke Chardonnay met een weelderige mondtextuur.

Domaine Michelot
2020 Meursault Premier Cru ´Les Charmes´, Domaine Michelot

Op de grens met Puligny ligt deze Charmerende Premier Cru. Het perceel van de Michelots is aangeplant in 1957. De rijke rode leemgrond is zeer kalkrijk. Door zijn zachte helling zuid, zuidwestelijk georiënteerd altijd een vette rijke Meursault. In 2020 bezit hij mooie frisse zuren die doen denken aan geel citrusfruit.

Domaine Michelot
2020 Meursault Premier Cru ´Les Genevrières´, Domaine Michelot

Het hart van de Premier Cru helling van Meursault. De Michelots bezitten 2 percelen. Eén zeer oude vigne in het hart van de cru en één aan de westkant tegen Les Poruzots. De onderliggende kalkrots zorgt voor mineraliteit die deze cru complexiteit en finesse meegeeft. Rijk, vet en rassig, Bourgondischer kan Chardonnay niet zijn.

Domaine Michelot
2020 Meursault Premier Cru Les Perrières, Domaine Michelot

De ‘Grand Cru ‘ van Meursault is de Premier Cru ‘Les Perrières’. De meest edele wijn van de 29 Premiers Crus komt hier vandaan. De wijngaard is 13.72 ha. en grenst aan Puligny-Montrachet. Alles in deze uitzonderlijke wijn lijkt een toonaard hoger en intenser.

Domaine Michelot
2020 Bourgogne Côte D'Or 'Les Malpoiriers', Domaine Michelot

Minuscule wijngaard die je bij het uitrijden van Meursault richting noorden ziet liggen. Zeer oude stokken die geconcentreerde wijn leveren. Daardoor krijgt deze kleine cuvée net wat meer nieuw hout mee. Hij houdt perfect het midden tussen Bourgogne Blanc en Meursault al neigt hij wel wat meer naar deze laatste. Beperkt verkrijgbaar. Te drinken: nu-2028.