Weingut Dönnhoff

Weingut Dönnhoff


Weingut Dönnhoff

Weingut Hermann Dönnhoff is to Nahe,
what Domaine de la Romanée-Conti is to the Côte-d’Or.

Vinum 2021: "Winzer des Jahres - Nahe"
Falstaff: "Kollektion des Jahres 2021!“
Helmut Dönnhoff: "2021 deed me denken aan mijn vroege jaren.”


Weingut Dönnhoff

"De jaargang 2021 brengt ons zeer heldere, delicate wijnen met een geconcentreerde kern en een heerlijk verfijnde zuurgraad", zegt het vintage-rapport van de familie Dönnhoff. Vader Dönnhoff is vol enthousiast. Niet enkel roept de 2021 herinneringen aan zijn eerste jaren als wijnmaker maar deze jaargang laat ook zien wat voor een buitengewone druif riesling is die zich aanpast aan de elementen en telkens weer een ander facet van haar persoonlijkheid kan uitstralen.


Weingut Dönnhoff

De Gutsriesling die je als eerste in het glas krijgt is de Benchmark die het DNA van de familie perfect samenvat. De wijn fungeert als visitekaartje en combineert de bodemdiversiteit van de Midden-Nahe met een combinatie van leisteen en vulkanische ondergrond. Hij is dan ook dé referentie "Alles moet hier kloppen, anders hoef je niet eens verder te proeven". 2021 houdt die belofte.


Weingut Dönnhoff

Fijne loepzuivere, expressieve riesling die stuift uit het glas. Niet te rijp steenfruit, zilte citroenen en een fijne kruidigheid doen hun intrede. Schittering en elegantie zijn de kenmerken van Dönnhoff's Gutsriesling. Rassig en romig glijdt hij over het gehemelte. Droog, met animerend speels fruit en sappige citrusvruchten. Eindigt zijdezacht en licht als een veertje. Glashelder geslaagd.

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Weingut Dönnhoff
Weißburgunder Trocken 2021

Fris, licht en dartel. Kristalhelder, mineraal met een klontje boter in de afdronk.

Weingut Dönnhoff
Chardonnay -S- 2021

Loepzuivere chardonnay met een uiterst verfijnde houttoets helemaal op de achtergrond, weggedrukt door een intense mineraliteit die animeert van de aanzet tot de afdronk.

Weingut Dönnhoff
Riesling Trocken 2021

Visitekaartje van de familie. Dit is handwerk met een duurzame aanpak, perfect traceerbaar tot aan de stok. Het is wijn met een lange levensduur uit de korte keten, niet eens 300 kilometer hier vandaan. Voor mij bezit deze fles een toegevoegde waarde, ver weg van een massamerk uit de Nieuwe Wereld dat per boot tot in de supermarkt wordt gesleept.

Weingut Dönnhoff
Riesling Trocken Tonschiefer 2021

In een vloeibaar kunstwerk dat straalt en door de natuur is voortgebracht, mag de mens enkel zeer behoedzaam ingrijpen. Hier doorrijgt leisteen het sappige rieslingfruit met haar krokant bessenfruit. Zachte zuren ronden deze volledig droge wijn af in een crèmige textuur volgepropt met mineralen uit de Leisteenberg geperst.

Weingut Dönnhoff
Riesling Kabinett Oberhauser Leistenberg 2021

De kabinett versie van de droge Tonschiefer met slechts 8.5°. De Leistenberg behoort als vanouds tot de topwijngaarden van de Nahe. Deze ‘Kabi’ is één van Duitslands beste prijs/plezierverhoudingen die wereldwijd gezocht wordt. Een plezierige wijn die als een bergbeekje op de tong danst. Elke slok animeert met een samenspel van fruit en mineraliteit. 2021 is een absoluut topjaar voor ‘Kabi’ : weinig suiker, koele nachten en rassige zuren.

Weingut Dönnhoff
Riesling Kahlenberg Trocken, Erste Lage 2021

Weingut Dönnhoff is een familiebedrijf dat enorm verankerd is aan de Nahe. Helmut Dönnhoff is 'Heimat' en dat geeft hij ook mee aan zijn zoon Cornelius. De stiel leerde hij tijdens zijn opleiding (1966) in Bad Kreuznach op deze Kahlenberg. Een steile oeroude wijngaard, die hij later ook heeft kunnen aankopen. Meer als 50 jaar kennis wordt nu doorgeven van vader op zoon. In Bad Kreuznach is het Nahe-dal breder. De bodem bezit veel kiezelleem en Quarzit. Het is er warmer en de lente treedt er sneller in. De wijngaard wordt bijgevolg als eerste, een week vroeger geoogst. Dat kan je ook proeven want de wijn heeft ondanks zijn mineraliteit en ziltigheid een ronder en malser mondgevoel. De meest onderschatte wijn van het domein en lievelingswijn van Anne Dönnhoff. Vanaf 2023-2030+

Weingut Dönnhoff
Riesling Krötenpfuhl Großes Gewächs 2021

R.Parker : voor nog betere riesling kan de planeet bezwaarlijk zorgen.

Dit is jaargang IV als Grand Cru. Vroeger werd er uitsluitend Kabinett mee gemaakt. Krötenphuhl ligt langs de Kahlenberg maar heeft minder toplaag. Je zit er meteen op steen. Aangezien dit brongebied is wordt de wijngaard biodynamisch bewerkt. De wijn bezit ook een frisser karakter met meer nadruk op spanning en citrus. Net door die zuren kan hij vinificatie aan op grote houten vaten. Een apart karakter, eerder voor de puristen want hij verbergt jong veel van zijn potentieel. Vanaf 2025-2035+.

Weingut Dönnhoff
Riesling Höllenpfad ‘Im Mühlenberg’ Großes Gewächs 2021

Gault & Millau : 2018 99/100. “ Die Essenz des trockenen Nahe-Rieslings”.

Kracht, rijpheid en frisheid gecombineerd. ‘Knookdroog’ en loepzuiver, met de concentratie van oude stokken aangeplant in de jaren 60. Een absolute aanrader in 2021. Vanaf 2026- 2035+.

Weingut Dönnhoff
Riesling Felsentürmschen Großes Gewächs 2021

James Suckling 2019 : 98/100

Droomscore van S. Pigott voor de 2017 : 97/100 : net als je een net geklede man verwacht, meldt zich een totaal radicale, rokerige, minerale blok vulkaansteen aan, om u er aan te herinneren hoe sterk de natuur kan zijn. Vanaf 2026-2040+

Weingut Dönnhoff
Riesling Hermannshöhle Großes Gewächs 2021

De iconische wijngaard van de Nahe, een van Duitslands' meest gereputeerde wijnbergen. Hét rieslingparadijs bij uitstek. Streng gelimiteerd. Vanaf 2028-2035+.

James Suckling 2019 : 100/100.

Weingut Dönnhoff
Riesling Dellchen Großes Gewächs 2020

De vrouwelijke tegenpool van de Hermannshöhle is charmanter, minder massief, crèmiger en eleganter. Zeker in 2020 iets speelser maar met een enorm potentieel. Girlpower pur sang. Streng gelimiteerd. Vanaf 2026-2035+.

James Suckling 2019: 100/100.

Weingut Dönnhoff
Riesling Niederhäuser Hermannshöhle, Auslese 2021 (0,375 cl.)

De quintessence van het wijngoed vloeit als een lichte olie uit de fles, is briljant helder maar hyper geconcentreerd. In de mond geeft hij het krachtige mannelijke karakter van de Hermannshöhle weer maar subtiel. Deze wijn verwacht geduld over decennia. Dan pas zal je tot de kern van deze wijn geraken. Vanaf 2025-2050++.

James Suckling 2019 : 100/100.

Weingut Dönnhoff
Riesling Niederhäuser Hermannshöhle, Auslese 2018 (0,375 cl.)

De quintessence van het wijngoed vloeit als een lichte olie uit de fles, is brilliant helder maar hyper geconcentreerd. In de mond geeft hij het krachtige mannelijke karakter van de Hermannshöhle weer maar subtiel. Deze wijn verwacht geduld over decennia. Dan pas zal je tot de kern van deze wijn geraken. Vanaf 2025-2050++.

James Suckling 2017 : 100/100.