Weingut Dönnhoff

Weingut Dönnhoff


Weingut Dönnhoff

Weingut Hermann Dönnhoff is to Nahe, what Domaine de la Romanée-Conti is to the Côte-d’Or.

2018

Helmut Dönnhoff bewerkt samen met zijn zoon Cornelius 25 ha aan de Nahe. De rivier loopt ten zuiden van de Moezel in de Rijn. Door de diverse bodem die kan gaan van leisteen tot porphyr, is er niet één bepaald kenmerk voor de Nahe-rieslings, maar wel één handtekening, die van Dönnhoff. Hun genadeloos streven naar balans en zuiverheid heeft het Weingut op de wereldwijnkaart geplaatst.


Weingut Dönnhoff

De Rieslings van Oberhausen zijn werelderfgoed of we nu van de basis (gutsweine) spreken, van (lagenweine) de crus, van de droge cuvées of van hun "Fruchtige" parels. Ook in België prijken deze rieslings op de wijnkaarten van de allergrootste chefs. Met de stille trom overneemt Cornelius al enkele jaren de vinificatie. De stijl blijft identiek, enkel de jaargangen drukken hun stempel op de wijnen.


Weingut Dönnhoff

Dit domein hoort absoluut bij de top vijf van Duitsland en vinifieert samen met Klaus Peter Keller jaar op jaar de allerbeste Große Gewächse. 2015, 2016 en 2017 zijn al legendarisch. Voor de golden vintage 2018 ontbreekt het mij aan superlatieven. Zelfs de basiswijn is grandioos.

Fallstaff: Weintrophy 2018, Lebenswerk 2018.

The Wine Advocate: Stellar winemakers craft wines that leaves tasters whaking their heads in awe. Dönnhoff is stellar.


Weingut Dönnhoff

Helmut Dönnhoff

‘Wij maken oorsprongswijnen, geen brands. Ik moet ook geen sprookjes vertellen, dat doen de wijnbergen.’

De wijnen van 2018

Nooit is er zo vroeg geoogst aan de Nahe als in 2018. De druiven waren zo perfect gezond en rijp dat een selectie op de band bijna overbodig was. De basiswijnen (Gutswein) zijn zo verbluffend intens dat men zich enkel kan afvragen wat hier nog na kan komen. Cornelius merkte op : 'tja, ik kon hem ook niet slechter maken omdat het maar een Gutswein is'. Het werd alleen maar nog beter. Een weergaloze collectie.

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Weingut Dönnhoff
Riesling Trocken Tonschiefer 2018

In een vloeibaar kunstwerk dat straalt en door de natuur is voortgebracht, mag de mens enkel zeer behoedzaam ingrijpen. Hier doorrijgt leisteen het sappige rieslingfruit met haar krokant bessenfruit. Zachte zuren ronden deze volledig droge wijn af in een crèmige textuur volgepropt met mineralen uit de Leisteenberg geperst.

Weingut Dönnhoff
Riesling Kabinett Oberhauser Leistenberg 2018

De Leistenberg is de Kabinett versie van de Tönschiefer. Ook hier een zeer herkenbare expressie van de leisteen ondergrond. Door Gault Millau als één van Duitslands beste 'Kabi' verkozen. Lichtvoetig, zonder balast, net en precies.

Weingut Dönnhoff
Riesling Kahlenberg Trocken, Erste Lage 2018

Weingut Dönnhoff is een familiebedrijf dat enorm verankerd is aan de Nahe. Helmut Dönnhoff is 'Heimat' en dat geeft hij ook mee aan zijn zoon Cornelius. De stiel leerde hij tijdens zijn opleiding (1966) in Bad Kreuznach op deze Kahlenberg. Een steile oeroude wijngaard, die hij later ook heeft kunnen aankopen. Meer als 50 jaar kennis wordt nu doorgeven van vader op zoon. In Bad Kreuznach is het Nahe-dal breder. De bodem bezit veel kiezelleem en Quarzit. Het is er warmer en de lente treedt er sneller in. De wijngaard wordt bijgevolg als eerste, een week vroeger geoogst. Dat kan je ook proeven want de wijn heeft ondanks zijn mineraliteit en ziltigheid een ronder en malser mondgevoel. De meest onderschatte wijn van het domein en lievelingswijn van Anne Dönnhoff. Vanaf 2020-2030+

Weingut Dönnhoff
Riesling Krötenpfuhl Großes Gewächs 2018

Dit is jaargang II als Grand Cru. Vroeger werd er uitsluitend Kabinett mee gemaakt. Krötenphuhl ligt langs de Kahlenberg maar heeft minder toplaag. Je zit er meteen op steen. Aangezien dit brongebied is wordt de wijngaard biodynamisch bewerkt. De wijn bezit ook een frisser karakter met meer nadruk op spanning en citrus. Net door die zuren kan hij vinificatie aan op grote houten vaten. Een apart karakter, eerder voor de puristen want hij verbergt jong veel van zijn potentieel. Vanaf 2023-2035+.

Weingut Dönnhoff
Riesling Felsentürmschen Großes Gewächs 2018

Droomscore van S Pigott voor de 2017 : 97/100 : net als je een net geklede man verwacht, meldt zich een totaal radicale, rokerige, minerale blok vulkaansteen aan, om u er aan te herinneren hoe sterk de natuur kan zijn. Vanaf 2026-2040+

Weingut Dönnhoff
Riesling Hermannshöhle Großes Gewächs 2018

De iconische wijngaard van de Nahe, een van Duitslands' meest gereputeerde wijnbergen. Hét rieslingparadijs bij uitstek. Streng gelimiteerd.

James Suckling 2017 : 98/100.

Weingut Dönnhoff
Riesling Dellchen Großes Gewächs 2018

De vrouwelijke tegenpool van de Hermannshöhle is charmanter, minder massief, crèmiger en eleganter. Zeker in 2018 iets speelser maar met een enorm potentieel. Girlpower pur sang. Streng gelimiteerd.

James Suckling 2017 : 100/100.

Weingut Dönnhoff
Riesling Niederhäuser Hermannshöhle, Auslese 2018 (0,375 cl.)

De quintessence van het wijngoed vloeit als een lichte olie uit de fles, is brilliant helder maar hyper geconcentreerd. In de mond geeft hij het krachtige mannelijke karakter van de Hermannshöhle weer maar subtiel. Deze wijn verwacht geduld over decennia. Dan pas zal je tot de kern van deze wijn geraken. Vanaf 2025-2050++.

James Suckling 2017 : 100/100.