Bio wijn Azienda Agricola Chionetti
Dogliani in Piémonte

Mooie en betaalbare wijnen vinden in Piémonte is op dit moment niet moeilijk. De jaargang 2016 is in alle Aziendaésgebotteld en de Dolcettoés zijn van uitstekende kwaliteit. Toch wordt er aan deze DOC niet echt veel aandacht besteed. Het zijn vaakfruitgedrevenen, eenvoudige wijnen.

Edele klassewijn op basis van deze druif bestaat thans wel maar je moet er ten zuiden van Monforte voor zijn. In Dogliani wordende beste Dolcettoés gemaakt. De wijngaarden rond deze stad bezitten niet voor niets de DOCG status, in tegenstelling tot de crugemeentes van Barolo en Barbaresco, waar met deze druif slechts een DOC wordt gemaakt.
Het verschil zit in de ondergrond die ten zuiden van Montforte cementkleurige zandklei is. De wijnen van Dogliani hebben meermineraliteit, zuren en de tannines zijn verfijnder. Een grand Cru gebied dus.

Nicola Chionetti maakt volgens mij de beste wijn in Dogliani, en bijgevolg ook dé beste Dolcetto. Hij was een paar jaar geleden de jongste burgemeester van Italié maar concentreert zich nu weer vol op het domein dat zijnovergrootvader in 1912 oprichtte. De volledige 16 ha worden biologisch bewerkt en de kelder is uitgerust met het allerbeste materiaal.
Piramidevormige cuves uit beton. De koek is hierdoor kleiner en dikker waardoor er minder oxidatie optreedt.Nog twee jaar wachten op de eerste Barolo 2015 van het domein.

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Azienda Agricola Chionetti
2016 Dolcetto di Dogliani ´San Luigi´, Azienda Agricola Chionetti

Dit is fruit afkomstig van de wijngaarden in San Luigi. Rijp zwart fruit, kers en bes. Volledige rijping op betonnencuves. Gulle wijn met zeer zachte tannines en een kalkige terroirexpressie.

Vinous : 93/100 The 2016 Dogliani San Luigi is fabulous. An infusion of black cherry, smoke, gravel, licorice and plum hits the palate in a deeply expressive, mid-weight Dogliani endowed with superb flavor intensity and personality. All the elements are beautifully fused together in this fabulous wine from Chionetti.

Azienda Agricola Chionetti
2016 Dolcetto di Dogliani ´Briccolero´, Azienda Agricola Chionetti

Ook deze wijngaard ligt in San Luigi maar de grond bezit meer calcium carbonaat en lijkt daarmee meer op de bodem van Monfortein de Barolo zone. 10 % van de iets tanninerijkere wijn wordt op grote 30 hl. Sloveense eiken vaten opgevoed, de rest op betonnencuves. Het is een indrukwekkende wijn die barst van het fruit en eucalyptus. Een en al vloeibare finesse met een mooieterroirexpressie. Met deze score staat hij eenzaam aan de top, boven Mascarello, Gaja, Rinaldi en andere Piémontese grootheden.

Vinous : 94/100 Deep, unctuous and enveloping, the 2016 Dogliani Briccolero is another knockout wine from Chionetti. The 2016 is sumptuous and creamy, with tremendous intensity and plenty of supporting tannin. Even so, the 2016 exudes balance and class, not to mention tremendous personality. There is so much to like here.

Azienda Agricola Chionetti
2016 Langhe Nebbiolo ‘La Chiusa’ , Azienda Agricola Chionetti

Dit zijn druiven geoogst in Nieve, Barbaresco en in San Luigi. Elevering gedurende 16 maanden op Sloveense grote eiken vaten. Een en al klasse en transparante finesse. Vele Barbarescoés halen dit niveau niet. Alles zit op zijn plaats en is gepolijstalsof het pinot noir is maar dan met meer grip en dat typische vleugje witte truffelaroma. Als Barbaresco te duur is of je kan er niet op wachten , dan is dit jou wijn. Brillante !