Domaine Yann Charlopin-Tissier


Domaine Yann Charlopin-Tissier

Morey-Saint-Denis

Justine en Yann zijn in 2013 met hun droom van start gegaan, een eigen domein in Morey-Saint-Denis. Ze kregen de kans om het Domaine David Clark te kopen en samen met de inbreng van de familie Tissier was de portefeuille groot genoeg om hun eigen project te lanceren vanuit de kelders in Morey, centraal in het hart van de Côte de Nuits.


Pure pinot fin

Yann Charlopin, die sprekend op zijn beroemde vader (dé iconische figuur uit Gevrey-Chambertin), lijkt, maakt wijnen die in niets maar dan ook niets lijken op die van het ouderlijk domein. Hier is geen sprake van vaders zwarte, krachtige eerder Amerikaanse stijl. Wel integendeel, zeer aromatisch expressieve pure pinot fin, waarbij helderheid en fijnheid je helemaal inpakken en onderdompelen in een verfijnd rood bessenbad.


Domaine Yann Charlopin-Tissier


Biologisch

Deze stijl houdt hij consequent aan over al de appellaties in de kelder, te beginnen in het noorden met Marsannay ‘Les Longeroies’, over Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Vosne-Romanée tot in het zuiden van de Côte D’or met Aloxe-Corton en Pernand-vergelesses. De gehele wijnbouw is biologisch maar niet gecertifieerd.


Plaats nu je bestelling

De wijnen


Domaine Yann Charlopin-Tissier
2020 Bourgogne Montre-cul, Domaine Yann Charlopin-Tissier

Eerst het buitenbeentje. De meest noordelijke wijngaard van Bourgogne kijkt uit over de Stad Dijon. Het plot werd aangekocht door Yann en Justine en de pinot noir stokken werden door hun aangeplant. De 0.47 ha. worden biologische bewerkt.

Het is het hoogst gelegen perceel met een diep roodbruine zandbodem. Montre-cul is niet zomaar een wijngaard aan de rand met een grappige naam die verwijst naar de voorovergebogen plukkers. Hij werd al door de familie Mortet erkend als wijngaard die meer potentieel heeft als de vlakke wijngaarden aan de oostkant van de hoofdweg die de Côte aflijnt. Deze hooggelegen, koele wijngaard wordt door Yann als laatst geoogst.

De terroir heeft een uniek karakter en levert een nette wijn met een duidelijke Côte de Nuits expressie. De druiven worden volledig ontrist, ondergaan een koude maceratie, fermentatie met natuurlijke gisten, opvoeding op 30% nieuw eiken vaten en een botteling zonder filtratie.

Drinkklaar vanaf 2025.

Domaine Yann Charlopin-Tissier
2020 Marsannay ‘les Longeroies’, Domaine Yann Charlopin-Tissier

De wijngaarden van Marsannay liggen ten noorden van Gevrey-Chambertin. Hier begint de Côte de Nuits. Het dorp bezit een aantal uitstekende pinot noir wijngaarden ingekleurd als ‘lieu-dits’. Les Longeroies is wellicht de meest bekende omdat een aantal topproducenten er wijnranken bezitten.

Dankzij het wakend oog van mentor Jean-Marie Fourier is deze fles een prachtige expressie van pure elegantie en verfijning zonder aan vulling te moeten inboeten. Elke sip is een belevenis die je diep kan raken. Deze wijnen van Charlopin-Tessier zijn erg moeilijk te vinden, er is ook gewoon weinig en niemand wil het verkopen.

Drinkklaar vanaf 2024- 2028.

Domaine Yann Charlopin-Tissier
2020 Côte de Nuits Villages ‘Vieilles Vignes’, Domaine Yann Charlopin-Tissier

Als je ooit een fles van David Clarck tegenkomt : kopen! Het is een van de mooiste herinneringen in mijn pinot noir beleving op het niveau van ’maar een Villages’.

Justine en Yann hebben hier een geweldige wijngaard in hun bezit gekregen die intrinsiek alles heeft van wat je van oude stokken Pinot noir uit de Côte de Nuits mag verwachten.

Drinkklaar vanaf 2027.

Domaine Yann Charlopin-Tissier
2020 Pernand-Vergelesses, Domaine Yann Charlopin-Tissier

Het dorpje Pernand-Vergelesses ligt wat verscholen achter de beroemde heuvel waaraan ze haar beroemde Grand Crus Corton en Corton-Charlemagne heeft te danken. Deze Pernand heeft opmerkelijk veel vruchtconcentraat en vulling. v Elegant, wijn met flair en prachtig ingeleid door een fraai bouquet van rood klein bosfruit. Ideale lunch wijn die ook bij vis kan.

Drinkklaar vanaf 2024-2026.

Domaine Yann Charlopin-Tissier
2020 Aloxe-Corton, Domaine Yann Charlopin-Tissier

Aloxe-Corton is één van de drie dorpjes die wijn levert voor de Grand Crus Corton en Corton-Charlemagne. Daarnaast wordt er ook zeer edele ‘Villages’ gemaakt die de grens vormt tussen de Côte de Beaune en de Côte de Nuits qua grens maar ook qua smaakbeleving.

Edel en rassig, maar met de zachte toetsen van de Côte de Beaune.

Drinkklaar vanaf 2026.

Domaine Yann Charlopin-Tissier
2020 Morey-Saint-Denis, Domaine Yann Charlopin-Tissier

Na Vougeot is Morey het kleinste dorpje van de Côte de Nuits. En net daardoor heeft het niet de reputatie van Gevrey-Chambertin in het noorden, noch die van Chambolle-Musigny in het zuiden. Er zijn simpelweg te weinig wijnmakers én flessen ondanks maar liefst 5 Grand Crus want een stukje van Bonnes-Mares ligt op grondgebied van Morey-Saint-Denis. Hier lag dus de kelder van David Clark van waaruit nu Yann en Justine werken.

Chouchou van het huis voorzeker deze Morey-Villages die wat extra aandacht krijgt, lijkt het wel, met iets meer diepgang en ruggengraat. Iets meer nieuw hout ook. Zeer mooie wijn.

  Drinkklaar vanaf: 2025-2028.

Domaine Yann Charlopin-Tissier
2020 Vosne-Romanée, Domaine Yann Charlopin-Tissier

De edelman of -dame- uit de kelder behoeft bloemen nog kransen. Puur, gracieus een en al terroirexpressie maar zeker niet het zwaargewicht uit de kelder van Justine en Yann. Zeer beperkt verkrijgbaar.

Drinkklaar vanaf 2028.

Domaine Yann Charlopin-Tissier
2020 Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes, Domaine Yann Charlopin-Tissier

De speeltuin van Yann, hij groeide hier letterlijk op en kent hier iedere stok. Deze Vieilles Vignes is de naam waardig. Verwacht geen diepzwarte kleur. Alhoewel de jaargang 2020 toch zijn concentratiesporen heeft achtergelaten, zit de klasse van de oude ranken in de kern van het vruchtconcentraat, niet zo zeer in de kleur.

Drinkklaar vanaf 2028.