Bio wijn Azienda Agricola Cantalici


Azienda Agricola Cantalici

De gebroeders Cantalici begonnen hun avontuur in de jaren 90 toen ze de historische gebouwen konden kopen van de Antica Fornace te midden van de Sangiovese wijngaarden van Gaiole in Chianti. Eerste zorg was de wijngaarden omvormen tot een tuin met gezonde levende ranken. Alles wordt er biologische behandeld met respect voor de natuur.

Ernaast bouwden ze de perfecte accommodatie om Chianti Classico te produceren. De wijnen die Carlo en Daniele bottelen proeven als echte klassiekers die complex en heel natuurlijk aanvoelen.

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Azienda Agricola Cantalici
2017 Petali "Sangiovese Biologico" IGT Rosso Toscana

100% Sangiovese "in purezza", geoogst op de glooiende kiezel-klei heuvels van Toscane in Chianti. Zeer herkenbaar Chianti in de neus met kriek aroma’s vanille, kruiden en die ondefinieerbare (truffel?) zweem van Italiaanse klasse. Zachte aanzet in de mond, levend fruit, zuren en tannines.

Persistent einde met grip en fruit. Door de strenge selectie van biologische druiven is Cantalici er in geslaagd om van de vaak weerbarstige Sangiovese een verfijnde en elegante klasse wijn te maken. Om een lang getrokken "pasta al ragu" bij te serveren of ossobuco, gegrilde groenten en olijven.

Azienda Agricola Cantalici
2014 Chianti Classico "Baruffo", Tenuta Cantalici

Het prachtige domein Cantalici ligt in Castagnoli onder Firenze, net langs het fameuze(lees zeer dure) Castello di Ama. De gebroeders kozen er voor om klassieke, traditionele Chianti te maken, opgevoed op eiken houten vaten en deels op edelstaal om toch net wat meer fruit te conserveren. De Cuvée is genoemd naar de zeer lieve en trouwe hond die bij geboorte de lelijkste vacht had, vandaar Baruffo.

Het prachtige jaar 2014 biedt in Toscane instant drinkplezier maar ook een enorm bewaarpotentieel. Scharlaken rood aan de meniscus met een diepe bijna ondoordringbare robijnrode spiegel in het glas. Kers, bosfruit, na walsen vanille en een hint van chocolade. Wijn met body. De mond is genereus, bijna mals in de aanzet maar tevens "fermo e secco" met fijne tannines die de schouders rechten. Een aristocratische fles om een lang getrokken pasta al ragu bij te serveren of Toscaans wild zwijn met zwarte olijven met/of gegrilde groenten.

Decanter award : Gold Medal
James Suckling 91/100
Wine Enthousiast 91/100

Azienda Agricola Cantalici
2016 Chianti Classico, DOCG, Tenuta Cantalici BIO

A. Galloni in Vinous: 2016 had a balanced growing season, produced a set of truly exceptional, highly promising wines. The 2016s are distinguished by their superb aromatic presence, silky tannins, layered fruit and fabulous sense of harmony.

85% sangiovese, 5% cabernet sauvignon en 10 % merlot. Tenuta Cantalici ligt net boven Sienna in Gaiole in Chianti. De zone waar deze blend wordt geoogst heet Valtellina. Een glooiende vallei op 450 meter boven zeeniveau uit de vakantiefolder van Toscane. De druiven worden gefermenteerd op edelstaal en overgeheveld op Franse houten vaten uit Allier die voor de helft jaarlijks vernieuwd worden. Eén derde blijft op edelstaal waardoor de wijn een bijzonder aangename primaire fruitigheid blijft behouden ondanks het flinke aandeel nieuw hout. In het glas schittert de robijnrode diepe kleur. Kersen en wilde bosvruchten aroma’s met een hint nieuw hout. Rijpe aanzet met grip in de mond en een mooie aciditeit.

2016 is een zeer, zeer groot jaar voor Chianti. Je proeft de diepgang en de uitstekende balans maar vooral de extra dimensie bij de afdronk is geweldig alsof alle aroma’s zich nog een keer ontketenen als een pauwenstaart. Deze fles smeekt om tomatensaus maar doet het ook geweldig bij rood blees van de grill of stoofpotjes van wild.