Weingut Buchegger, Kremstal Oostenrijk


Weingut Buchegger, Kremstal Oostenrijk

De familie Buchegger verbouwt sinds 1983 wijn in het prachtige Kremstal ten westen van Wenen aan de Donau. Een microklimaat bijzonder geschikt voor wie houdt van frisse wijnen zonder al te veel alcohol. Vandaag worden de Buchegger etiketten door Silke Mayr gelabeld.

Weingut Buchegger, Kremstal Oostenrijk

Ook zij stamt uit een wijnbouwers familie en ziet de wijnbouw als een levenslust. De extra portie arbeid wordt in de wijngaard geïnvesteerd, biologisch, altijd mét de natuur nooit ertegen. In de kelder geldt ‘die Kunst des Weglassens’. Alleen zo spreekt het karakter van de ‘terroir’ je maximaal toe met elegantie en een loepzuivere vrucht.

Weingut Buchegger, Kremstal Oostenrijk

Culinaire Combinatie

Grüner Veltliner roept de lente op, de natuur komt weer tot leven alles is licht, groen en dartel. Samen met asperges groen én wit, doperwten, tuinbonen, salades, tover je in een wip een culinair huwelijk van formaat op tafel en is het genieten bij elke slok.

Weingut Buchegger, Kremstal Oostenrijk

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Weingut Buchegger, Kremstal Oostenrijk
2023 Grüner Veltliner Ried Gobelsburger ‘Geppling’, Weingut Buchegger

Een kruidige volle Veltliner. De Geppling ligt op een krachtige lösslaag en is het laatste wijnterras onder het Gobelsberger Plateau. De wijngaarden kijken naar het zuidoosten, dus ze liggen 's ochtends vroeg in de zon en 's avonds in de schaduw, wat ideaal is voor witte wijnen. De wijnstokken zijn ruim 50 jaar oud – oude, knoestige stokken die zeer vitaal en gezond zijn en elk jaar gezond druivenmateriaal opleveren voor de oogst. De charme van de wijn ligt in zijn speelse lichtheid, gecombineerd met elegantie en rijpe zuurgraad. In de neus een rijpe gloed van gele vruchten, in de mond bijna zonder gewicht als een zwierige dansende wijn. Een uitstekende begeleider van gerechten, met een middelzware structuur en een gebalanceerd fruit-zuurprofiel. Hij is vroeg drinkbaar, maar kan ook minstens vijf jaar bewaard worden."

Weingut Buchegger, Kremstal Oostenrijk
2021 Grüner Veltliner Ried Vordernberg Erstes Gewächs ÖTW, Weingut Buchegger

De Vordernberg is iets heel bijzonders binnen het Kremstal. e wijnstokken die ongeveer 60 jaar geleden door grootvader Leopold Buchegger, op dit wijnterras zijn geplant, zijn nooit verjongd, maar altijd alleen van bovenaf gesnoeid. Inmiddels zijn het echte stammen, dik als dijbenen en knoestig als eiken. Ze wortelen dieper en vertakken zich meer, en nemen meer mineralen op dan jongere planten. Ze leveren weliswaar minder opbrengst op, maar zorgen voor meer complexiteit en verfijning in de wijn. In de kelder laat Silke de druiven vijf uur op de schil liggen, vervolgens fermenteren in grote houten vaten en een jaar lang rijpen op de fijne gist. De wijn is daardoor behoorlijk weelderig, bijna romig van textuur. Of, om Vinaria te citeren: “Een paradewijn met ongelooflijk veel kracht, fruit, finesse, kracht, lengte en potentie.”

Weingut Buchegger, Kremstal Oostenrijk
2023 Rosé ‘Terrassen’, Weingut Buchegger

De verfijning die deze schitterende rosé heeft komt van de Pinot Noir uit de kleine wijnterrassen van Gedersdorf. Een fris fruitige zomerwijn die wat extra body krijgt door de aanvulling van Zweigelt. Hij is licht maar niet té licht, want een rosé mag ook karkater hebben en ruggengraat. Hij is gevinifieerd als een witte wijn met minimale schilweking. Licht zalmrose met aroma’s van bosbes en framboos, in de mond eerder kers met dartelende citruszuurtjes op de tong.

Weingut Buchegger, Kremstal Oostenrijk
2021 Blauer Zweigelt Ried ‘Weitgasse’, Weingut Buchegger

De wijngaard ‘Weitgasse’ omvat een halve hectare en ligt op pure löss, een gele bodem rijk aan kwarts en silicaten. Silke past bij de Zweigelt druivenhalvering toe, wat betekent dat wanneer de druiven de grootte van erwten hebben de top van de tros wordt weggesneden om de opbrengst te verminderen en ruimte te geven aan de trossen. Zo blijven ze luchtiger en gezonder en kunnen later geoogst worden. De trossen krijgen 14 dagen fermentatie op de schillen en de rijping vindt plaats op deels kleine en grote eiken vaten. Na een jaar wordt hij gebotteld om zijn sappigheid te behouden en zijn uitgesproken armoma’s van zwarte kers en rode moerbei te conserveren.